Sayaka Murata – Lähikaupan nainen

Gummerus, 2020

Sivuja 126

 

”Seuraava asiakas suuntasi kohti kassaa mukanaan kori, johon oli kasattu tarjousriisipalloja.

”Irasshaimase!”

Kohotin ääneni samalla tavalla kuin äsken, kumarsin ja otin korin vastaan.

Niin pääsin ensimmäistä kertaa osaksi maailmaa. Minä todellakin synnyin sinä päivänä uudelleen.”

Lähikaupan nainen vei todellakin sydämeni. Se sai ajattelemaan eri tavalla ja jopa häpeäkseni jouduin myöntämään, katsomaan peiliin. Sayaka Murata kirjoittaa ytimekkäästi, mutta tarina ei kuitenkaan jätä kylmäksi vaan päinvastoin herättää myötätuntoa, surua ja epäuskoa. Epäuskoa tämän maailman suhtautumiseen erilaisuudesta.

Keiko Furukura on 36-vuotias, naimaton ja osa-aikatöissä tokiolaisessa lähikaupassa. Hänen työnsä on hänelle kaikki kaikessa, eikä hän kaipaa elämäänsä muuta. Koko hänen elämänsä ja kehonsa toimii lähikaupan rytmissä. Keikon perhe ja ystävät eivät ymmärrä Keikoa lainkaan ja odottavat hänen hankkivan joko maineikkaan uran tai menevän naimisiin. Keiko ei sellaisesta välitä, mutta yrittää silti tulla hyväksytyksi muiden silmissä jopa epätoivoisilla keinoilla.

Olin innoissani odottanut Lähikaupan naista ilmestyväksi jo monta kuukautta. Kun sain sen käsiini, yllätyin, kuinka lyhyt kirja olikin. Muutuin hieman ennakkoluuloiseksi kirjan vähäisten sivujen takia. Ennakkoluulot osoittautuivat kuitenkin turhiksi. Kirja on lyhyt, mutta ei todellakaan pieni.  Juoni vetää heti alusta mukaansa ja tykästyin erikoiseen Keikoon saman tien.  Hänen aitoutensa ja erilaisuutensa oli hurjan kiinnostavaa ja halusin oppia ymmärtämään häntä. Keiko on myös hyvin syvällinen ja viisas, vaikka hänestä saakin paikoin melko tunteettoman kuvan. Hän on erilainen ihminen kuin valtaväestö, eikä häntä kiinnosta noudattaa yhteiskunnan odotuksia. Hän ei kuitenkaan ole negatiivisella tavalla välinpitämätön vaan häntä ei vain ihan rehellisesti kiinnosta. Tällaista ihmistä yhteiskunnan on hyvin vaikea ymmärtää. Varsinkin tämän kirjan japanilaisessa kulttuurissa.

”Sanojen sisältö oli raju, mutta mutinan takia en saanut sellaista kuvaa, että hän olisi oikeasti vihainen. Nähdäkseni halveksuntaa osoittavia ihmisiä on kahta lajia, heitä joilla on sisällään kova hinku ja halu syrjiä, ja niitä, jotka vain jakavat kuulemaansa toisen käden tietoa, latelevat syrjiviä ilmaisuja mitään miettimättä. Shiraha lukeutui jälkimmäisiin.”

Lähikaupan nainen saa todellakin ajattelemaan sitä, miksi on niin vaikeaa hyväksyä erilaiset ihmiset ja erilaiset elämäntavat. Miksi on niin vaikeaa vain antaa ihmisten olla ja elää rauhassa niin kuin he kokevat itse parhaaksi? Maailma tarvitsee lisää tämän kirjan kaltaisia teoksia. Ainoa huono puoli kirjassa oli lopulta sen lyhyys. Olisin voinut lukea Keikosta ja hänen elämästään vielä parikin sataa sivua. Toisaalta kirjan lyhyys voi saada useamman ihmisen lukemaan sen, koska kirjan koko ei ainakaan hirvitä.

Lähikaupan nainen on lyhyt ja ytimekäs teos yhteiskunnan odotuksista ja siitä, mitä seuraa, jos niitä ei täytä. Teos on myös hieman mustalla huumorilla höystetty ja saa paikoitellen nauramaan. Se on vähän outo, ja siksi niin mieleenpainuva.

Sopii Helmet-lukuhaasteen kohtiin:

  1. Japaniin liittyvä kirja tai sarjakuva
  2. Kirja on alun perin julkaistu kielellä, jota et osaa
  3. Kirjassa laitetaan ruokaa tai leivotaan
  4. Vuonna 2020 julkaistu kirja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *